Vad är det du ser?

Vi vet alla att smaken representerar hela normalfördelningskurvan när det gäller konst. Vi tilltalas olika av uttryck, stämningar och budskap. Vi gillar somt, annat inte alls. Precis som inom musiken har en del av oss bred smak medan andra håller sig till sin nisch.

Och man har så klart rätt att ha den smak man har.

Men. Vad är det vi ser egentligen när vi upplever konst? Bortom det där med den personliga smaken? Det framstår som självklart att ett tränat konstöga ser andra saker än ett otränat. Att olika kulturer skapar olika normer för vad som är bra. Det räcker dock inte. Saken är den att vi på ett personligt plan tolkar det vi ser på olika sätt.

Tänk dig att du kommer in i ett rum med ganska många människor och att du är där ett tag. Alla får sedan berätta vad de har upplevt. På en väsentlig punkt kommer vi att skilja oss åt. Vissa ser det rent faktiska medan andra läser in mer intuitiva betydelser. Exempelvis tapetval, kläder, vilka som var där och vad det var för mat mot stämning i rummet, hur folk mådde och hur smakerna passade ihop. Det är sällan ett eller noll men kanske kan det hjälpa att tänka på normalfördelningskurvan och var man själv befinner sig på den. För detta borde kunna förklara en liten bit av våra olika sätt att se på konst också.

Nedan ett litet experiment.

Vad är det du ser?

IMG_4376 2

Publicerat i Insikter, Konst | 11 Kommentarer

11 Responses to Vad är det du ser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.