East Side Gallery

Den som turistar i Berlin hamnar nästan alltid vid East Side Gallery – den 1316 meter långa kvarlevan av muren som ligger längs med Spree och där 160 målningar täcker mursidan som vänder sig bort från floden.

Ok. Det är intressant att se och historien bakom det som möter en är extraordinär. Dock är det bara en del av besökarna i dag som ser bortom den restaurerade ytan och som förstår sammanhanget.

Berlins murkonst växte fram under 80-talet. På den västra sidan. När muren föll 1989 försvann också målningarna, ofta nerknackade i delar till enskilda eftertraktade föremål. East Side Gallery låg, som man förstår av namnet, på den östra sidan. Där fanns inga målningar men snabbt samlades konstnärer för att fylla de tomma ytorna med sina tolkningar av det politiska läget. 1990 invigdes så East Side Gallery. DÅ var detta verkligt kult och det kom det att vara under många år. Dock slets muren och målningarna och mot slutet av 90-talet var allt i mycket dåligt skick.

Det vi i dag ser är en restaurerad mur och på sidan mot floden är all graffitin övermålad med vit färg. Där de ursprungliga konstnärerna inte har kunnat eller velat återskapa sina verk har man kopierat målningarna. Allt är nytt, mer eller mindre helt och mycket av den interaktiva konsten som varit utmärkande för ursprungsprojektet är borta.

East Side Gallery är fortsättningsvis värt ett besök och det är en viktig turistattraktion för Berlin. Men – låt oss se det för vad det är.

IMG_1323     IMG_1294

IMG_1298     IMG_1328

IMG_1314     IMG_1316

IMG_1333     IMG_1329

Publicerat i Berlin, Konst | 4 Kommentarer

4 Responses to East Side Gallery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.