Fritz Scholder

Jag har sett två utställningar med Fritz Scholders målningar. Han lever inte längre men han är en konstnär som känns mycket aktuell och som väcker starka reaktioner. Han blev känd som den som officiellt bröt mot det traditionella indianmåleriet i USA. Många förfasades över hur han framställde indianerna. Idag har det vuxit fram en allt större stolthet över hans bidrag på konstscenen men reaktioner väcker måleriet fortsättningsvis.

Första gången jag såg hans måleri blev jag ganska illa berörd. En del är mycket ångestladdat och svårt. Efter några dagar märkte jag dock att jag i tankarna kom tillbaka till utställningen. Jag gick då och såg den en gång till. Detta var i Santa Fe, New Mexico. I New York besökte jag sedan en annan utställning med honom – Indian/Not Indian. Har därefter läst det jag har fått tag på om honom och uppmärksammar honom här för att hans måleri betyder mycket för mig. Kanske allra mest som en uppmuntran att ta ut svängarna ordentligt.

Kolla gärna på National Museum of the American Indians presentation av Indian/Not indian

IMG_2035

Publicerat i Konst, Konstnärer, Måleri | Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.