Den äkta känslan

Har tänkt mycket på konst de senaste dagarna. På konst i allmänhet. På vad jag själv berörs av och på uttrycket i mitt eget måleri. Kanske blir det så när man arbetar intensivt med en utställning, ser sina verk hänga på galleriväggar och får möjlighet att ta emot andras reaktioner på det man försökt förmedla. Man befinner sig i ett tillstånd med mer distans och perspektiv än vanligt.

Härom dagen, under ett samtal med en konstnärskollega, mentor och vän, trillade en fin liten pollett ner i min insiktsbox. Den handlade om känsla.

Om äkta känsla.

Sådan vill man som konstnär förmedla. Någonstans vet vi att det äkta skär igenom fluffet av tillrättalagda uttryck och bidrar till att man kan visa upp något originellt. Självklart i koppling till ens idéer och talang.

Men för att kunna förmedla den äkta känslan så behöver man inom sig värna om den, ta den på allvar och ge den utrymme. Låta den utvecklas. Ofta skyndar vi förbi, dövar och undviker.

Från och med nu ska jag respektera min egen känsla ännu mer när jag uttrycker mig. Har aldrig upplevt mig som osann eller tillrättalagd men är övertygad om att jag har mycket kvar att upptäcka i kraftfältet av den äkta känslan.

Hur ser du på detta? När du upplever konst? När du skapar?

IMG_5816

   För att fånga några stjärnor, 65×65

Publicerat i Insikter, Inspiration, Måleri | 9 Kommentarer

9 Responses to Den äkta känslan

 1. Tack Titti! Det du beskriver om den äkta känslan gick rätt in.

 2. Göran säger:

  Jag tror att det är ett konstant arbete att vara så äkta som möjligt. Inte så att man alltid slirar medvetet på äktheten utan att man blir påverkad av yttre faktorer. Tror det är viktigt att ta pauser och stänga av ofta. Och att värdesätta den processen som en del av arbetet och inte bara känna sig duktig för att man varit effektiv med sina verktyg.

 3. Hans Westlund säger:

  Självklart är känslan viktig. Och tiden. Känslan ska finnas kvar för bilden efter det gått en tid. Snygg bild där också Titti. ha det gott/Hans.

 4. Maria-Thérèse säger:

  Amen till det. Jag märker det mer och mer – när jag inte verkligen lyssnar på den inre rösten eller vad man ska kalla det, när jag försöker tvinga fram ett uttryck som inte är mitt blir det aldrig lika bra. Det kan också vara en tröst om man råkar ut för någon läbbig plagierande person – att de efterapade sakerna faktiskt aldrig kan kännas likadana om de ens känns alls.

 5. Titti säger:

  Tack alla för intressanta kommentarer. Det självklara ter sig ofta enkelt men det är lättare sagt än gjort att få detta att stämma. Jag tror också att det är ett konstant arbete, som Göran är inne på. För egen del handlar det för tillfället inte så mycket om att få in en känsla i bilden utan att arbeta med känslan närvarande i mitt uttryck när jag målar. Om jag gör mig förstådd med vad det är för skillnad?

 6. Lena säger:

  Hej! Vilken fin bild! Den berör starkt och sätter igång fantasin.

 7. Titti säger:

  Tack Lena. Den är ovanligt mörk (färgmässigt) för att vara målad av mig men många tycker om den.

 8. Ann säger:

  För mej tror jag känsla alltid är det som avgör. När jag tittar på en målning, läser en text, möter en människa. Det äkta berör mej, skrämmer ibland, påverkar min tanke och nuvarande känsla, skapar nytt i mej och vidgar mitt sätt att se på världen. Och ibland känner jag utan att förstå känslan, kanske handlar om energier? Huvudsaken är att jag möts av det som var, inte det som någon vill att jag ska mötas av, då blir det dissonans.

 9. Titti säger:

  Ja, upplever också att allt inte går att beskriva eller behöver beskrivas men att det är det äkta som skär igenom. Själv förstår jag långt ifrån allt med mitt måleri men jag vet när jag är sann. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.