Resultatet som räknas

Många skapar ryckvis. De behöver press av exempelvis bokade utställningar för att göra sitt bästa. De pendlar mellan produktiva perioder och andra när ateljéerna knappt används. Det är ett sätt.

Andra har vardagliga rutiner för sitt skapande och ser till att ha ett jämt flöde vad gäller arbetstider och produktion.

Hur man än föredrar att arbeta så är det en nyckeluppgift för oss konstnärer att komma underfund med det egna optimala flödet. Det är resultatet som räknas och det finns många individuella vägar dit. Kanske handlar det om att hitta balansen mellan idéer/driv och det konkreta genomförandet. Att bli förtrogen med förutsättningarna för att ens personliga uttryck ska utvecklas.  Att lära känna sig själv och vad det är man behöver. Att utmana när man behöver en utmaning, ge vila när det leder framåt, lek när det är på sin plats och så vidare.

Har flera gånger skrivit att jag föredrar ett dagligt målande. Det är så jag trivs och tycker att jag arbetar bäst. Det har ändå varit en intressant erfarenhet att se vad som händer när jag under de senaste månaderna har ökat på målandet ytterligare. Valde att göra det för att jag delvis tappade greppet och kom efter i måleriet på grund av olyckan i juni.

Trodde inte att det skulle vara bra att måla mer, om jag ska vara ärlig. (mer= varje dag +  superlånga helgdagar). Tänkte att det får bli så under några veckor bara. Överraskande nog hade jag fel. Det är som om jag har kommit i takt med mitt driv och mitt uttryck. In i någon slags andra andning. Skapandet rullar på utan motstånd och jag är inte ens trött eller stressad.

Och resultatet? Ja, nu är det bara några veckor kvar av målartid i mitt aktuella projekt. Resultatet kan du se med start den 7 maj på Galleri Lorentzon i Stockholm.

Krasst.

IMG_3514 2

Publicerat i Måleri, Utställningar | 6 Kommentarer

6 Responses to Resultatet som räknas

 1. Mats Lindfors säger:

  Det låter jättebra! Det kan vara underbart att ha fel ibland. Kommit in i andra andningen verkar mycket lovande. Jag har ju pratat om att komma in i ett annat tillstånd. Det är kanske något liknade.

 2. Titti säger:

  Jag tycker faktiskt om att ha fel. Då lär man sig något nytt. Och jag hittar inget riktigt bra uttryck för det jag kallar andra andningen. Det är inte flow under en enskild dag utan mera att hela måleriet lättar. Tack för kommentaren. & Hoppas vi ses snart.

 3. Lena säger:

  Hej! det där med en andra andning tror jag mig förstå även om jag inte är konstnär.Det låter bra.Lycka till med din kommande utställning.

 4. Titti säger:

  Ja, det går att se många likheter mellan utveckling inom måleriet och annan kompetensmässig och personlig utveckling. Du kan mycket om det där. Önskar dig en fin helg.

 5. Intressanta tankegångar om skapandet. Själv går jag sedan en tid tillbaka på sparlåga kreativt. Det är ingenting jag trivs med och jag försöker komma ur det och in i nya kreativa processer igen.

  Lycka till med utställningen!

 6. Titti säger:

  Tack Eva. & Jag hoppas att du hittar vägar tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.