Perspektiv på tempo och tid

I måleriet har jag märkt att jag ofta vill en sak och målningen en annan. Numera har jag inte känslan att jag styr över processen så som jag gjorde tidigare. Då kunde jag bestämma att "nu gör jag klart den här " och "här ska det bli en sån bild". Det var förhållandevis lätt att planera för produktionen gick snällt hand i hand med det min skalle tänkte.

Sedan vet jag inte riktigt vad som hände. Eller när.

Processen att målningarna ska bli klara har börjat leva sitt eget liv.

Det är som om interaktionen mellan det jag ser på duken och det jag ska göra som nästa steg har segat till sig. (Det har varken med hjärnskakning eller syn att göra.) Detta gjorde mig först både rädd och frustrerad. Verkligt frustrerad. Jag trodde att någonting var fel. Att jag tappat någon slags förmåga.

Nu börjar jag sakta vänja mig.

Och det är rätt äventyrligt och spännande när jag väl kommit ner i tempo. Jag kan inte säga själv om måleriet alls blir bättre men det känns som att jag inte har något annat val än att följa med och se vart detta leder.

Bilden? Många kommer att skriva om John Lennon i dag. Jag gör inte det. Men bilden tittar jag på lite extra. Den har jag haft nära mig i många år. Just nu finns den på en vägg i målarrummet hemma.

Tiden går.

Somt är borta och somt finns kvar.

IMG_2875

Publicerat i Förhållningssätt, Insikter, Måleri | 4 Kommentarer

4 Responses to Perspektiv på tempo och tid

 1. Mats Lindfors säger:

  Tänker ibland på de olika hjärnhalvornas jobb vid skapandet. För mig låter det som om du börjar våga släppa taget om den kontrollerande logiska delen och följa andra signaler, som för mig brukar vara som små viskningar. Tror att det kommer att innebära positiva saker för ditt måleri.

 2. Titti säger:

  Jag vet faktiskt inte. Tycker att jag alltid har gett stort utrymme åt den högra halvan av knoppen. Nu växlar jag nog rätt bra de två halvorna emellan. Har dock inget krav att jag helt ska förstå. Huvudsaken att det fungerar. Kanske kan jag förstå mera sen när jag kan titta tillbaka på en längre process. Tack hur som helst. Hur man använder sin hjärna är intressant.

 3. Hanna säger:

  Tycker du att måleriet i sig också förändras eller är det mera en fråga om hur snabbt du arbetar?

 4. Titti säger:

  Så är det nog men jag kan inte säga hur ännu. Är mitt i processen. Min nästa utställning med nytt måleri är i maj och min plan är att ha allt klart till slutet av mars. I vår kan jag alltså analysera mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.