Säkra kort?

I ett samtal med en konstnärskollega för några veckor sedan blev jag varse att jag sällan kör med några SÄKRA KORT. Du vet. Som att i måleriet vila i några motiv man kan, ett maner man behärskar, målningar man vet säljer.

Insåg i samma veva att jag är likadan i det mesta jag gör. Vill hellre vidare än att vila i något jag tycker mig kunna. Om jag håller föredrag brukar jag tröttna på mitt eget budskap efter att ha framfört det en gång. Men NYC då? Det är väl ett säkert kort att åka till samma ställe så många gånger? Mja, kom nog fram till att jag söker mig vidare där med.

Det närmaste jag kommer säkra kort i måleriet är de där damerna i rött som jag vet att många tycker om. Ett säkert kort verkar också målningar som den nedan vara. Den sålde jag 1998 men får fortfarande frågor om den och om den går att köpa.

Ja, jag förstår att detta har med ens personlighet att göra och som alltid att det är upp till en själv hur man vill tackla sitt arbete. Men ändå – det vore intressant att höra din syn på detta. För egen del fick jag mig nämligen en tankeställare. Det behöver ju inte vara FEL att exempelvis VILA LITE GRANN i det man kan.

Hur tänker du?

2000-0021K

Publicerat i Förhållningssätt, Insikter, Konst, Måleri, Processen att skapa | 9 Kommentarer

9 Responses to Säkra kort?

 1. Mats Lindfors säger:

  Tycker att det egentligen inte finns något rätt eller fel såvida att resultatet blir bra och att du gillar det du gör. Men jag kan se hos en del fotografer en vilja att gå fort fram och göra annorlunda och göra det dåligt. Dom försöker konstra till det i stället för att vila i det dom är bra på.

  Gjorde följande blogginlägg om det: Till”konst”rat foto är oftast ingen konst
  http://matslindfors.blogspot.com/2010/09/tillkonstrat-foto-ar-oftast-ingen-konst.html

 2. Titti säger:

  Tack för mycket bra och klok kommentar. Vilken väg man än tar så snurrar man kanske bara runt det som är ens individuella röda tråd. För långt i från och man ser den kanske inte. Är med dig i detta att konstnärlig utveckling oftast tar lång tid. Effektsökeri är ngt annat och ger bara kortsiktigt en ev. tillfredsställelse.

 3. Sara säger:

  Det kan nog vara vettigt att landa lite då och då, och arbeta mer med något man känner sig säker på. Man kan alltid utveckla det lite till, eller helt enkelt öka på sitt självförtroende. Själv är jag lite svag för att kasta mig framåt handlöst, istället för att kanske ta det lite lugnt och fokusera på ett utförande i taget. Det är något jag jobbar på – tålamod.
  Men det viktigaste tror jag är att man arbetar på det man känner för innerst inne. Fast vad det är kanske man inte vet på rak arm, det kan kräva att man gräver lite djupare.

 4. Titti säger:

  Ja, hur man än är lagd och tar sig an sitt arbete så har det sina styrkor respektive sina svagheter. Tack Sara för kloka ord.

 5. Hans Westlund säger:

  jag gillar att göra nya saker, utmana mig själv. men ett sätt att bromsa mig är väl att jobba med teman. göra det man ska tills bäcken sinar, och sen gå vidare till nästa. Ibland återkommer motiv, som i mitt fall ansikten. De brukar vara mellanfasen till något nytt.

 6. Hans Westlund säger:

  sen ska man ju måla för sin egen skull, inte för andra.. ville bara säga det också.

 7. Titti säger:

  Tack Hans. Vi arbetar nog rätt lika enligt det du beskriver. Om det du skriver i ditt tillägg har jag många tankar just nu. Ska återkomma till det. Allt gott!

 8. Jag har svårt att vila i det jag kan. Tänk så mycket lättare det skulle vara då! Att kunna uppskatta det läget. Vara trygg i att mognaden och utvecklingen sker.

 9. Titti säger:

  Det är precis likadant med mig. Men vila behöver ju inte vara något negativt. Insåg det vid samtalet. Inte det samma som att fastna eller att stänga utveckling ute. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.