Street Art i Berlin

De flesta vet att Berlin är en huvudscen för gatukonst och det finns mängder med bilder och filmklipp på internet för den intresserade att titta på. Det har jag gjort men så coolt det ändå är att uppleva det på plats och i sitt sammanhang. Atmosfären i Berlin och gatukonsten är som två sidor av samma sargade men stolta stadsidentitet.

Gatukonst är all form av konst i gaturummet. Oftast är den olaglig men på flera ställen nuförtiden sanktionerad och till och med beställd. Hatad av en del men älskad av många. Den är målad, sprayad, klistrad eller kan ta sig uttryck i skulpturer eller exempelvis stickade detaljer. Den sträcker sig från små klistermärken till heltäckande fasadmålningar. Våra rondellhundar är en form av gatukonst.

Här nedan ser du några foton som jag har tagit. De fångar alla ett uttryck som jag tycker mycket om. Bilderna har skapats av att en målad eller klistrad figur harmonierar med det som finns runt omkring. Flera personer har alltstå bidragit till motivet som jag har fotograferat. Det finns en frihet och en livsnerv i bilderna som talar rakt till mitt hjärta.

Vad tycker du? Om detta och om gatukonst överlag?

IMG_1068     IMG_1257

IMG_1086     IMG_1078

IMG_1333     IMG_1348

Publicerat i Berlin, Konst, Måleri | 10 Kommentarer

10 Responses to Street Art i Berlin

 1. Lena säger:

  Jag tycker mycket om gatukonst och sådant många kallar för klotter. Gatukonst är ju ett väldigt urbant uttyck. Kanske jag gillar det just därför att det är en så stark kontrast till den lantliga miljö där jag själv bor.Besökte Budapestför några somrar sedan och där fanns en del härlig graffiti vilket stod i stark kontrast till den högborgerliga arkitekturen runtomkring.Fina bilder, skulle bli härliga affischer!

 2. Titti säger:

  Det var intressant att höra. Ja, det kan bli väldigt stora kontraster så som du beskriver. Jag har varit i Budapest också men missade tyvärr graffitin då. Tack!

 3. Mats Lindfors säger:

  Urläckert i detta sammanhang. Men som alltid annars så finns det bra och dåligt. Och sedan beror det på i vilken miljö det finns. Men jag blir ofta inspirerad av att se det och plåtar ibland av det.

 4. Titti säger:

  Tack! Jag tycker heller inte alls om ALLT. Långt ifrån men om det är bra så slår det det mesta för mig. Jag förstår nog inte helt och hållet varför själv. Det bara är så. Man känner vad man inspireras av och vad man tycker om. Förstår sedan verkligen att alla inte delar mitt intresse.

 5. Martin säger:

  Visst är det trevligt med fin gatukonst! Och i Berlin finns det onekligen en hel del av den varan! Kolla gärna in min blogg för ytterligare ett par exempel!

  http://10243berlin.blogspot.com/2010/08/gatukonst-i-kreuzberg.html

 6. Titti säger:

  Hej, kul att du hittade hit. Jag har besökt din blogg några gånger faktiskt. Jag fotade också målningarna du länkar till i veckan. Jag hittade sammantaget rätt många fasadmålningar. Tack!

 7. Ja, ännu en fullträff, tycker jag. Intressant också att de här verken genremässigt och kanske till och med ”konsthistoriskt” hör hemma i olika fack. Glasfönstermålningarna var väl att hänföra till någon sorts abstrakt expressionism, medan vi här ser någon sorts kombination av realism@nysaklighet med en air av lite dada också. Det märks att någon av personerna bakom målningarna kan sin sak, men det verkar på något sätt som om andra rättar in sig så att helheten får någon sorts balans och samklang.
  Och motsvarigheten till petflaskan blir väl de elektriska attiraljerna med sladd etc i ett av konstverken. De sitter där de ska…
  Detta var en ryggmärgskommentar, snabbt skjutet från höften. Kommer jag på något mer hör jag av mig….

 8. Titti säger:

  Det får du så gärna göra. Det är intressant att ta del av dina tolkningar. När jag fotograferar så lägger jag inte mycket tid på det utan går på känsla och instinkt. Sedan har jag kombinerat bilderna så som jag tycker att de passar ihop. Tack!

 9. Jag tror inte att vi ska tänka för mycket när vi fotograferar men jag är av (nästan) födsel och ohejdad vana någon sorts ”teorifreak” som har svårt att låta bli att tolka både hit och dit…

 10. Titti säger:

  Ja, det är ett intresse och en kompetens i sig och det är roligt i och med att du är bra på det. (:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.