Glömt och övergivet

Vi har dem alla. Glömda platser. Sådana som en gång betydde något men som inte längre fyller någon funktion i våra liv. Fotografen Jan Jörnmark fick upp ögonen för detta rent bildmässigt 2004 och har sedan dess sökt upp och dokumenterat ett stort antal övergivna och glömda platser. Kanske har du sett filmen som visas på TV? Om inte så rekommenderar jag dig att göra det. Den finns tillgänglig på SVT Play månaden ut. Jag har sett filmen några gånger nu. Den ger insikter om oss som personer men minst lika mycket om hela vårt samhälle och vilka konsekvenserna blir när det förändras. Den är grym. Den är vacker. Och den visar en verklighet som fortfarande finns alldeles nära oss. Fast vi kanske glömt.

Besök gärna Jan Jörnmarks Övergivna platser för mer information.

IMG_1474     IMG_1476

IMG_1590     IMG_1546

IMG_1592     IMG_1648

Publicerat i Film | 8 Kommentarer

8 Responses to Glömt och övergivet

 1. Eva säger:

  Mmm hans bilder är underbara tycker jag! De är inspirerande på flera plan.

 2. Titti säger:

  De här har jag knäppt medan jag tittade på filmen. För att göra honom rättvisa ska man så klart gå till originalen. Och jag håller med. Bilderna är väldigt fina i sig men får en så pass stor betydelse för att de berättar om våra liv, vårt samhälle och om hur vi förändras. Tack!

 3. Eva säger:

  Jag ska se filmen med, låter intressant. Brukar annars följa honom på nätet och i böcker.

 4. Titti säger:

  Ok. Då förstår jag att du kommer att ha stor behållning av filmen.

 5. martin säger:

  Väldigt häftig och gripande dokumentär vilket även hans foton har varit på hans hemsida i alla år. Jag tycker bilderna är intressanta att se eftersom de berättar så mycket om tider som har flytt men samtidigt gripande och ledsamma eftersom de visar en så förgången tid. Tänk vilka investeringar som bara står och faller!

 6. Titti säger:

  Jag delar helt din uppfattning, Martin, bara med det tillägget att vi fortsätter på samma sätt. Vi överger nu också. Tack för kommentaren.

 7. Det finns för mig någon sorts nostalgi i det är; något som påminner om dolda/försuttna möjligheter som aldrig förverkligats och som inte skulle haft den magi de har om de faktiskt blivit förverligade….

 8. Titti säger:

  Vi påminns om det som varit och vad som kunde ha blivit. De flesta av oss har något att relatera till och visst är det en sorts nostalgi som du skriver. Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.