Det allra bästa med konst för mig

På målarväggen hemma hänger tre hus. Jag är uppe tidigt för att hinna måla på dem en stund. Eftersom jag helst målar varje dag saknar jag redan det där riktiga målandet. Men i dag: hellre ett kort tag framför målardukarna än inget alls.

Medan jag lägger på färg (och sedan drar bort en del av den med trasa) står jag och tänker på konst. På att det är två saker som sticker ut som de allra bästa för mig. Dels är det att uppleva en bild som enligt mitt sinne både fungerar och överraskar. Dels är det att i egna målandet uppnå ett samspel med såväl slumpen som viljan när jag drar med penseln över duken.

I den första kan upplevelsen komma i vitt skilda sammanhang. Jag ser något som en annan konstnär har gjort eller ett mönster på ett betonggolv, en färgkombination, egna fotografier, ja, det kan vara i stort sett vad som helst. Påfallande ofta där & när jag inte förväntar mig någon konstupplevelse.

Den andra har att göra med förmågan att nå utanför den egna boxen i själva målarögonblicket. Att bjuda in slumpen och ta vara på dess spår, samarbeta med dem och nå längre än jag förmår med egna viljan.

Snart ska jag till Kistamässan igen för en dag i montern. Men först en stund till med måleriet.

Ha det!

IMG_0852

Publicerat i Konst, Måleri, Utställningar | 4 Kommentarer

4 Responses to Det allra bästa med konst för mig

 1. Big säger:

  Avad är det bästa resp sämsta med att medverka på en mässa?

 2. Titti säger:

  Bästa: Att möta besökare och kollegor & att sälja. Sämsta: Som i går när det var stopp i pendeltågstrafiken och därför få besökare under eftermiddagen. Visste då inte varför. Att stå på betonggolv hela dagar och att glömma att äta är heller ingen hit. Här och nu är det positivt!

 3. Hans Westlund säger:

  Håller med dig om de båda momenten. Kom även på en tredje. När man upptäcker en ny teknik. Tänker på min tuschpenna som jag köpte för ett tag sen. En sådan där gammal man doppar, och spiller med. Underbart fri sak. Den i kombination med kollage har varit ett lyft för mig de senaste veckorna.

 4. Titti säger:

  Ja, det är väldigt kul att upptäcka nytt, så som du beskriver!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.