Mer inspiration

Vet inte hur dag två utvecklade sig för Art of the Streets på Södra Teatern. Jag var bjuden på kräftskiva utanför Stockholm med start sen eftermiddag så jag kunde bara följa några timmar av lördagens program. Ville i alla fall dit. Ville ha mer. Lyssnade på paneldiskussion, köpte färgpennor och tittade igen på när det målades. När jag lämnade kände jag att det var med rejäl påfyllning i inspirationspåsen.

Förutom att vara inspirerad  har jag också lärt mig mer om gatukonst och graffiti. Mitt intresse väcktes för många år sedan via Jean-Michel Basquiat och Keith Haring i New York. Jag kände innan konventet också till självklara konstnärer som Swoon och Banksy men tycker att jag har fått bättre insikter om historik, sammanhang och läget just nu. Det råder inga tvivel om att gatukonsten/graffitin fortsättningsvis föder mycket nytänkande och en hel del intressant konst. Att Camerons gåva till Obama nyligen var ett graffitiverk behöver naturligtvis inte säga något om kvalitet. Men visst säger det något.

Hoppas att Art of the Streets blir ett återkommande event. Jag vet att det finns planer på det.

IMG_9613     IMG_9637

Publicerat i Konst, Konstnärer, Måleri | 6 Kommentarer

6 Responses to Mer inspiration

 1. Jag vet inte så mycket om graffiti och street art, men jag har tittat lite i det program som du länkade till. Det verkar finnas någon sorts idé om att gatan, dvs husväggar och andra offentliga ytor,ska betraktas som motsvarigheter till de ytor inom traditionella konstinstitutioner där konstverk hängs upp och ställs ut.
  Alltså: någon/några, curatorer, kulturchefer,mm mm ska göra samma bedömningar av den graffiti som ska ”ställas ut” som nu görs av motsvarande aktörer inom konstvärlden.
  Det kommer att ställas samma kvalitetskrav på gatukonsten som när det gäller konsthallar och muséer.
  Och den graffiti som inte godkänts av konstvärlden kommer även fortsättningsvis att motarbetas?

 2. Titti säger:

  Carl-Gustaf, jag vet inte riktigt var detta skulle ha framkommit så jag kan inte svara på något bra sätt. Synen på graffiti och gatukonst varierar ju stort. Från konst på framkant, egen konstart till skadegörelse och enbart förbannelse. Stockholm har 0-tolerans medan andra städer kan ha valt andra vägar. Oftast är utövandet dock olagligt. Gatukonsten blir allmänt sett lättare accepterad än graffitin. Bra konstnärer väcker intresse hos och fångas upp av aktörer inom konstvärlden. En del av dessa konstnärer börjar ställa ut i gallerier etc. Andra inte.

 3. Titti
  Det vore väl på sätt och vis en välgärning om man satsade på streetart/graffiti med samma kvalitetskrav som när det gäller offentlig utsmyckning i övrigt, till exempel när man köper in konst till sjukhus med mera.
  Samtidigt blir en sådan ordning förstås uteslutande…
  Men vi vill kanske se bra graffiti kring oss…
  I Uddevalla, där jag bor, har en riktigt ful och centralt belägen gränd försetts med några målningar. Det gör skillnad. Men den här utsmyckningen kunde nog gjorts med lite mer konstnärligt sting. Och där har vi kvalitetsaspekten igen.

 4. Titti säger:

  För egen del tycker jag att det finns mycket skit och jag tycker illa om klotter. Samtidigt finner jag också sådant som jag tycker VÄLDIGT mycket om inom Street Art och Graffiti. Så det är precis som med konsten överlag. I alla fall för mig. Tack för dina kommentarer!

 5. Några ungdomar håller på att göra en graffiti-film. De har skickat ut videokameror till ungdomar som graffar runt om i världen och bett dem dokumentera sin vardag. Filmen håller på att klippas nu, men det finns en trailer på Youtube. http://nattensbibliotek.wordpress.com/2010/08/19/ung-kreativitet/

 6. Titti säger:

  Tack för tipset om filmen. Läste ditt inlägg också och håller med dig i det du säger. Bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.