Att träffa en konstbubbla

Pang, pang och en av mina konstbubblor var borta. Medan jag i går kommenterade några inlägg här i bloggen insåg jag plötsligt följande:

Jag har sagt att jag vill känna något inför den konst jag upplever. Det behöver inte vara positiva känslor. Men någonting. Lyckas den överraska mig, rubba mig eller få mig att omvärdera så väcker den mitt genuina engagemang. Skapar den välbehag och ro så är det också värdefullt. Jag behöver inte förstå allt men jag vill beröras.

Parallellt med detta gör jag en mer eller mindre medveten bedömning av om det jag upplever är bra eller dåligt. Intellektuellt och känslomässigt. Påverkas mer eller mindre av allmänt konsttyckande eller går på min egen bedömning. Utan att trassla in mig i konstteoretiska argumentationer så blir naturligtvis godtyckligheten i en bedömning stor.

Hålet på min konstbubbla sprang ur erfarenheten att jag går igång på exempelvis graffiti och street art medan en del utställningar på de främsta gallerierna får mig att gäspa eller vända ner blicken. Många står bakom förbud mot det första men tycker att det senare är god konst.

Min bubbla? Jo, tanken att det etablerade skulle vara rätt. Att jag borde följa i dess spår. Nu känner jag mig plötsligt väldigt fri. Lite ensam men fri.

IMG_7580

Publicerat i Insikter, Konst | 6 Kommentarer

6 Responses to Att träffa en konstbubbla

 1. Hans Westlund säger:

  Du är inte ensam. Jag går gärna bredvid dig på den stigen. men jag tror att även i de etablerade konstsalongerna kan det ibland smyga in en katt blend hermelinerna.

 2. Titti säger:

  Tack, Hans. Det känns gott med sällskap. Vill förtydliga att jag ser mycket bra också bland t. ex. gallerierna. Det jag egentligen försöker säga är att följa sin egen kompass, vare sig den pekar ditåt eller åt något annat håll.

 3. Maria-Thérèse säger:

  Jag tror att det helt enkelt är väldigt vanligt att man går på vad man SKAA tycka är bra och vad som inte anses lika bra. Och så går man i en liten fåra tillsammans och säger oooooo till något man inte gillar. Jag brukar säga ”hm” och då blir folk lite rädda. ;)

 4. Titti säger:

  Ja, vi påverkas nog av vad andra tycker och det finns något bra i det så länge man lär sig och det för en vidare. Börjar man följa för att man tror att man borde så riskerar man däremot att tappa bort sig själv och möjligheterna till riktigt spännande konstupplevelser. Tack Maria-Thérèse!

 5. Mats Lindfors säger:

  Det låter väldigt intressant tycker jag. Det får dig kanske att pröva nya vägar. Du kanske borde spana in Lisa Rinnevuo på Konst & Folk också.

 6. Titti säger:

  Ja, det är något positivt. Det kändes som att jag växte flera cm. Känner till Lisa Rinnevuo. Hon hade väl sin utställning där i våras? Hon bloggar också. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.