Hjälp – jag fixar inte detta!

Min studio har sju par-takfönster och det är ljust här, precis som det ska vara. Så till den grad att mina ögon inte klarar av det. Mulna dagar är perfekta men direkt solen tittar fram blir det en pärs. Ögonen tåras, svider och kärvar. Jag ser inte att arbeta och blir allt mera ljusskygg. Före renoveringen gav detta mig inflammation i båda ögonen.

Besvären försvann mer eller mindre när jag flyttade verksamheten till målarrummet hemma. Det gjorde att jag förträngde det hela… Tills nu.

Tillbaka i studion inser jag att jag inte fixar att arbeta här. Inte när det är soligt väder. Och sommaren kommer antagligen (och förhoppningsvis) att bjuda på många soliga dagar. Jag har därför ett problem att lösa: reglering av ljusintag för 14 fönster på hög höjd.

För att kunna vara här på kort sikt lät jag i går tejpa upp papper i fönstren. Som bilderna visar fungerade det så där.

Är det någon som har tips på något bättre? Som helst inte kostar skjortan. Jag är i så fall mycket tacksam för idéer.

IMG_7764     IMG_7767

IMG_7765     IMG_7771

Publicerat i Studion | 10 Kommentarer

10 Responses to Hjälp – jag fixar inte detta!

 1. Görel säger:

  Måla fönstren vita? Som i växthus? Med rätt täthet kanske det kan fungera även när det är mulet.

 2. Titti säger:

  Hej Görel och tack! Det ska jag kolla upp. Tittar på olika alternativ men har inte hittat något riktigt bra ännu.

 3. helena olsson säger:

  skall fråga min son som är glastekniker om problemet…

 4. Ilkka T säger:

  http://www.ludvigsvensson.se/Default.asp?LocationID=1&LanguageID=3 eller rullgardin eller spännpapper eller självhäftande plast i vitt från Matton/Decorima eller mjölkig plast (=ritfilm på rulle) från Matton. Gå och snacka med ngn på Matton dom har många filmer, folier och papper och kostar bara t-skirt!

 5. Titti säger:

  Helena: Tack. Mycket vänligt av dig.

 6. Titti säger:

  Ilkka, jag har lutat åt självhäftande plast men tänker det är bäst att kolla upp alternativen ordentligt. Vill ju inte stänga ute varken ljuset eller charmen med hela lokalen samtidigt som jag måste kunna fungera själv här. Tackar!

 7. Maria-Thérèse säger:

  Du kan ju börja med att köpa bättre tejp (obs! skämt). Nej, men kanske fråga på ett byggvaruhus? De brukar vara fiffiga. Kanske du kan använda något helt annat än gardiner och plast. Det bästa kanske vore någon sorts rullgardin som går åt sidan, ungefär som de hade på Colosseum under antiken. Och så ett gäng slavar som drar den åt dig. Nej nu var jag hemsk.

 8. Titti säger:

  Tack. Jag har nog tänkt på både tejpkvaliteter och kollat med byggvaruhus. Det finns flera lösningar som vore både effektiva och vackra men det kostar ofta ganska mycket. Det blev en akutlösning i går för att alls kunna arbeta. Långsiktigt är det så pass viktigt att jag gärna ber om råd innan jag fattar beslut.

 9. Sara-Vide säger:

  Det finns ju såna där filter, som släpper igenom dagsljuset men dämpar det ”utan att det syns”. Vi satte upp det på fönstren när vi spelade in film. Kanske är de dyra? Vet ej.

 10. Titti säger:

  Sara-Vide: Jag tror det kan vara en bra lösning. Måste kolla att det dämpar tillräckligt mycket bara, så att det fungerar för ögonen. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.