Var hittar jag inspirationen?

Eftersom temat är intressant kommer jag under de närmaste dagarna att belysa inspiration ur några olika synvinklar. Roligt om vi kan fortsätta hjälpas åt. Med gårdagens alla insiktsfulla kommentarer kan vi se att utbytet oss emellan är det som ger allra mest. Jag sitter inte på något facit men ska försöka bidra genom att väcka liv i och lyfta fram några frågor.

Men först några tankar om min egen inspiration och var jag hittar den.

LIVSINSPIRATION

1. Jag skiljer på allmän livsinspiration och inspiration för mitt konstnärskap. Det är mycket som inspirerar mig allmänt. Upplevelser av olika slag. Andra människor, platser och händelser. Det jag ser, hör och förmår ta till mig. Något av detta allmänna kan komma att inspirera mig konstnärligt, såsom exempelvis hästarna har gjort, men det är inget jag räknar med. Det kan nämligen finnas ett motsatsförhållande mellan dessa två inspirationsformer. Vitsippor, sommargrönska, söta barn och snöklädda alper får illustrera detta. Fantastiska i livet men inget jag vill ha i mitt måleri.

KONSTNÄRLIG INSPIRATION

2. Det egna pågående arbetsflödet är den viktigaste inspirationskällan för mig. Det handlar om en växelverkan mellan det jag gör och det som händer inom mig. Det ena ger det andra. Jag mår bäst när jag ställer mig mitt i flödet och aldrig stänger kranen helt. Då jag är en energisk och känslosam person kan det bli väl dramatiska svängningar om jag praktiserar on-off-metoden. Jag väljer att leva mitt konstnärskap. Det är ett val som för med sig att jag väljer bort mycket annat. Det jag FÅR är en process där inspirationen ofta är mig nära.

3. En annan viktig inspirationskälla är externa inputs till upplevelser av idé, färg, form och materialhantering. Jag inspireras av vad andra gör. Bra konst (i mitt tycke) ger mig en mening och ibland möter jag andra konstnärers verk som skakar om och förändrar mig. Lika väl som att denna form av inspiration kan komma från erkända konstnärer så kan den komma från ett mönster på garagegolvet eller från ett barns teckning. Från färgerna på en sliten vägg. Från spänningen mellan två former i ett skuggspel. Från sätt att paketera och namnge konst. Upplevelserna är oftast positiva. Någonting jag tilltalas av och som förstärker det jag gör och den jag är. Men det kan också handla om upplevelser som drar mig ut ur min egen box. Någonting jag tar del av som får mig att hicka till. Som får mig att tänka om eller som gör mig förbannad.

Fortsätt gärna kommentera i ämnet. Om detta, var du hittar din egen inspiration, eller om någon fråga du vill lyfta fram i sammanhanget.

IMG_5381     IMG_5385

Publicerat i Inspiration | 5 Kommentarer

5 Responses to Var hittar jag inspirationen?

 1. Louise säger:

  Musik och dans. Där har du min inspiration, en bra låt som smyger sig på och väcker min kropp till rörelse. Detta är största formen av avslappning och meditation, att ge sig hän till musiken. Jag blir stark, vilar mina tankar och blir full av ny energi. Dans är för mig en helt ljuvlig och inspirerande konstform. Det är härligt att läsa din blogg Titti. Den inspirerar mig också. Kram Louise

 2. Titti säger:

  Hej Louise, du beskriver det så bra. Musiken kan verkligen väcka mycket inom oss. Jag dansar inte som du men känner varje dag musiken som ett stöd när jag målar. Och skakar gärna loss annars också. Glad om bloggen ger inspiration! Kram.

 3. Sara säger:

  Jag behöver sällan söka efter inspiration, den finns i stort sett alltid snurrande i bakhuvudet, och ibland känns den mer överväldigande. Dessa plötsliga fall av superinspiration inträffar oftast om jag känner mig fysiskt energisk. Utlösande faktorer kan vara drömmar (från sömn), visioner från meditation, besök på museum (både konst- och andra sorter), vandringar i naturen, litteratur (personligen gillar jag mörk fantasy), vissa bloggar (specifika inlägg), deviantART och småsaker i vardagen. Allt möjligt med andra ord.

  Jag har alltid mycket fler idéer än vad jag har tid och energi till att genomföra, men jag brukar försöka nedteckna det mesta i form av skisser eller vanliga anteckningar.

 4. Titti säger:

  Sara, du verkar ha lätt för att uppleva inspiration & vara bra på att ta hand om idéerna som poppar upp då. Tack ska du ha!

 5. Pingback: Tweets that mention Titti Hammarling » Blog Archive » Var hittar jag inspirationen? -- Topsy.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.