Var hittar du inspirationen?

Vi vill så gärna vara inspirerade! Det är i de stunderna som livet spritter till och som vårt skapande får glöd. Som vi blir ivriga och ljusa i sinnet.

Men varifrån kommer egentligen inspirationen?

Ordet inspiration kommer från latinska ordet inspiro och betyder inblåsa och väcka liv i. Man kan med ordet syfta på en ingivelse från gud men ofta tänker vi inte så mycket på källan. Detta för att vi många gånger inte riktigt vet. Det handlar i varje fall om någonting som kommer till oss och som vi känner starkt för. Möjligheter öppnar sig som vi inte riktigt såg innan.

Ofta överraskas vi av inspirationen. Den kan komma när vi minst anar det. Försöker vi styra över den för hårt kan den vara svår att fånga. Vill vi aktivt hitta den får vi söka den på olika sätt och med tiden kan vi träna oss i att hitta ställen/situationer där vi lättare kan nå den.

Som en input till det här temat undrar jag var DU hittar din inspiration? Berätta gärna vad som får dig att gå igång. Du är också välkommen att ställa frågor/komma med funderingar i ämnet. Jag är tacksam för all hjälp eftersom jag gärna vill belysa temat och planerar att göra några uppföljande inlägg om inspiration under de närmaste dagarna.

IMG_4518     IMG_4526

Publicerat i Inspiration, Processen att skapa | 24 Kommentarer

24 Responses to Var hittar du inspirationen?

 1. Jag blir oftast väldigt inspirerad av att gå på många (bra) utställningar, lyssna på teoretiska diskussioner kring konst (inte praktiska) och en jättestor källa är faktiskt teater, musikaler och liknande. Jag lämnar sådana helt fylld av kreativ energi.

 2. Titti säger:

  Nathalie, bra saker du nämner. Jag utgår ifrån att det är rätt individuellt var vi hittar vår inspiration och därför är det intressant att höra hur det verkligen är. Tack & hoppas det går bra med måleriet.

 3. Göran säger:

  Jag funderar också kring detta ämne. För mig handlar det mycket om att hitta inspiration där det inte alltid är självklart kanske. Hur ljuset faller över något, musik, böcker, stämningen i en film. Ibland är det bra att titta på andras arbeten och fundera kring hur de gjort/tänkt. Andra gånger kan jag tycka att det likaväl kan dränera en lite. Skrev själv om detta för ett tag sedan och fick en del fin respons bland kommentarerna: http://6ft5.org/2010/01/30/generally-lost/

 4. Titti säger:

  Hej, tack för att du delar med dig. Har ju besökt din blogg men inte gått tillbaka så att jag upptäckt inlägget som du här länkat till. Vilket värdefullt bidrag. Jag hoppas att alla tar sig tid att läsa. Nu fick jag mycket att tänka vidare på.

 5. Mats Lindfors säger:

  Inspiration är en sällsynt lyxvara. Egentligen inget att söka efter. Den kommer när den kommer. Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba, jobba, jobba. Mitt humör påverkar sällan mina bilder. Någonstans så vet man vad man vill och då jobbar man åt det hållet. Men lite vila och omväxling kan hjälpa till att hamna i rätt läge igen.

 6. Anders Hermanson säger:

  Jag hittar inspiration på min gård i Sörmland. Där är det underbart speciellt på våren med gullvivor och körsbärsblom.
  Sedan blir jag glad av min Rottis Kazzie.

 7. Titti säger:

  Mats: Intressant hur vi ser på detta. Jag tar inte inspirationen för given och kan inte styra den men jag tycker mig själv kunna söka den. Mest genom att göra mig tillgänglig för intryck och ett seende. Dock arbetar jag mig också oftast fram till inspirationen.

 8. Titti säger:

  Anders: Jag förstår det! Natur, platser vi tycker mycket om och djur kan vara bra inspirationskällor.

 9. Tid. Jag behöver tid för att få inspiration. Livet får inte gå för fort. Då ser jag inte ögonblicken. OM jag ser ögonblicken så måste jag få tid att betrakta dem. Annars försvinner de. Sen kan jag inspireras av andra konstnärer, eller få prestationsångest, eller förbli likgiltig.
  Spännande Titti.

 10. Lena Ohlen säger:

  Jag har också tänkt på det dr med inspiration på sista tiden. Och jag har lagt upp en flik gör det på min nya ( och nästan tomma) webbsida. Jag har hittills ofta blivit inspirerad av naturen och annat som jag ser, men när det gäller tekniker så har jag sökt mig fram med oftast inspirerats av konstnärers verk. Jag besöker bibliotek och går p utställningar. Besök gärna min webbsida och skriv kommentarer. Jag vill utveckla den men är bara i startgroparma. Ska titta på era andras sidor så får jag kanske ännu mer inspiration. Eller så är det som någon skrev – det är bara hårt arbete som gäller.

 11. Titti säger:

  Maria: Jag tycker att det du uttrycker här låter klokt och bra. Tack!

 12. Titti säger:

  Lena: Ja, det tar tid att bygga upp något på webben men det ger verkligen väldigt mycket också. Lycka till!

 13. Hans Westlund säger:

  Har gått och funderat på det där sedan jag läste det i morse. Var hittar jag min inspiration? Hos andra, till musiken, i naturen, i teman eller bara av att leva. Sen kommer den under arbetet också. Den biten får inte glömmas bort. Det är där det är som mest kreativt. Intryck, tankar och skisser är ett intressant förarbete. En bonus. Tror det är viktigt att ha en atelje också, så bilderna kan få ligga till sig, byggas på i olika tempo, utan att man ska känna en stress av att behöva plocka undan efter/ plocka fram innan.

 14. Jens Rydén säger:

  Spännande ämne. Har reflekterat under eftermiddagen om vad som inspirerar mig och kan inte sätta fingret på det.

  Jag tecknar och fotograferar och jag inspireras på helt olika sätt till de båda kreativiteterna.

  Till mina teckningar inspireras jag av allt möjligt. Musik är en stor inspirationskälla men det kan vara en aktuell händelse, politik, något jag upplever, ett tv-program eller en film. Ja vad som helst kan trigga min fantasi och skapa en bildidé i huvudet. Tyvärr är det inte alltid som jag låter den strömma genom vänsterhanden till ett skissblock. Önskar jag vore bättre på det där. För den som vill kan några av mina pennstreck ses på: http://jensryden.wordpress.com/teckning/)

  När det gäller fotografering inspireras jag av ögonblicket, av utmaningen där och då i stunden. Har jag kameran med klagar alltid sambon på att jag inte är med dem, inte närvarande. Därför älskar jag att åka på fotoutflykter själv eller när jag gör jobb där jag kan gå in i nuet, koppla på bildblicken och träda in i min kreativa bubbla där jag ser bilder i det mesta. Lite av mina foto hittar du på http://www.jprod.se

  Det här blev väldigt flummigt känner jag, men jag kan nog inte beskriva hur jag inspireras på ett annorlunda sätt.

 15. Titti säger:

  Hans: Det var ett genomtänkt svar. Bra att du framhöll inspirationen från det egna pågående arbetet och den plats där man arbetar. Jag håller med dig i allt!

 16. Titti säger:

  Jens: Jag tycker inte det är flummigt alls. Tydligt däremot att det fungerar olika beroende på om man målar eller fotograferar. Jag fotar ju bara på hobbynivå så jag har inte tänkt på det så mycket men du lyfter fram skillnaderna på ett klargörande sätt. Sedan finns det gemensamma fenomen också och båda är intressanta kreativa uttryck. Tack!

 17. Eva säger:

  Inspirationen skulle jag vilja säga kommer lika mycket inifrån som utifrån. Jag inspieras av att se konst, läsa böcker och lyssna. Lyssar på naturen, på jobbet, på bussen, på talböcker, radio, musik… Det här är ett sätt, att läsa/se bloggar om kreativitet, som blivit en inspirationskälla det senaste året. Bara av att inse hur många kreativa människor det finns är i sig en källa till eget skapande. (Som även kan vara hämmande men det gäller att bortse från ;)).
  Förutom hemsidan finns jag även på
  http://jagandasinandasut.blogspot.com/

  Kommer följa dina vidare inlägg om inspiration – mycket intressant! Både det du själv skriver och att hoppa vidare bland kommentarer och länkar!

 18. Titti säger:

  Eva: Bra sagt. Angående det där att kanske hämmas av andra – vi stöter väl alla på erfarenheter som gör att vi ifrågasätter det vi håller på med. Det brukar ju gå över, tack och lov och det är väl bättre att vi ser oss i ett verkligt sammanhang än bara i vår egen bubbla. Sedan är det bra att välja och välja bort. Vilka människor och vilken konst leder oss framåt? Man måste inte vara med överallt.

 19. Eva säger:

  Ja, helt sant! Välja och välja bort och på vägen springa på oväntat som aldrig annars skulle kommit i ens väg.

 20. Pingback: Tweets that mention Titti Hammarling » Blog Archive » Var hittar du inspirationen? -- Topsy.com

 21. maya säger:

  Att vara närvarande i allt jag gör det är min inspiration

 22. Titti säger:

  Eva: Ja, håller med. Maya: Hej, närvaron är viktig och grattis ifall du är bra på att vara i den!

 23. Dimitri Zukov säger:

  På den stora skärmen väntade man ett mirakel, en konstnär att gifta sig med hans musa. Handlingen var enkel, troligen tre-färgpalett var tillräckliga, men den fjärde var en vit färg.

 24. Titti säger:

  Hej Dimitri och tack för att du kommenterar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.