Det vilda i hästarna

Jag har målat hästar. Så där som på bilden nedan. Med mitt pågående projekt om vildhästar vill jag försöka gå en bra bit längre. Fånga hästens väsen och framför allt – det vilda och fria i det. Göra en hel utställning som sammanhållet bygger på det temat.

Det är oerhört roligt och inspirerande. Det är väl för att det kommer från hjärtat. För att jag beslutat mig göra projektet även om det kanske inte är så gångbart på marknaden. Ja, det var i alla fall så jag  tänkte till en början när projekttankarna började pocka på min uppmärksamhet.

Nu tänker jag annorlunda.

Man ska nog inte mota bort idéer och projekttankar som kommer till en på grund av marknadsbedömningar. De som kommer till en är troligtvis de bästa av alla man kan komma att arbeta med. Vilken tid de sedan behöver på sig och vilken form man ska ge dem – det är en annan sak.

Att arbeta med vildhästprojektet har positiva biverkningar för mig. Jag har inte insett det förrän nu, men det gör att jag själv blir mera vild och fri. Att jag inte bryr mig så mycket utan konstnärligt är den jag är.

Det var antagligen precis det projektet jag behövde.

IMG_4116

   Detalj ur såld målning

Publicerat i Måleri, Projekt, Western, cowboys & indianer | 14 Kommentarer

14 Responses to Det vilda i hästarna

 1. Päivi säger:

  Jag är fascinerad av hästar, de är estetiskt väldigt tilltalande. Ser framemot att få följa med hur du utvecklar temat.

 2. Titti säger:

  Tack, Päivi. Jag tycker också att det ska bli riktigt spännande. Ha det bra.

 3. Eva säger:

  Hästarna är jordens delfiner. Behöver jag säga mer? De känner dina tankar och skannar av och löser upp vad som behövs. Grattis.

 4. Titti säger:

  Intressant tanke, Eva. Jag får tacka och ta emot då.

 5. sus säger:

  Haha…ja vem vill köpa en tavla målad ur en marknadsbedömning :)

  Härligt…
  Allt ekonomiskt tänkande har gått för långt. Får man existera på jorden utan vara ekonomisk positiv för någon?

  Nu när mer o mer mark blir ägd, inrutad och styrd. Va tar då det vilda vägen och vart får den plats? Naturreservaten blir mer o mer som parker med skyltar och märkta spår med namngivna platser..

  Vild hästen vill springa springa springa….Härligt! Lycka till, du behövs!

 6. Mats Lindfors säger:

  Strunta i marknaden. Och den ändrar sig från år till år. Måla det du känner för. När jag tittade på din hemsida föll jag mest för dina hästbilder för där fanns värme och kärlek.

 7. Titti säger:

  Susan: Jag tror många vill köpa konst ur en marknadsbedömning. Långt ifrån alla dock. Som konstnär är det naturligt att vilja se sin konst såld. Det är ändå en bekräftelse och det man ska leva på. Vill någon skapa enbart för skapandets skull så må det ju vara den människans val. Du har rätt i att det finns lite kvar som är naturligt och vilt. Vildhästarna symboliserar nog en del av det där.

 8. Titti säger:

  Mats: Tack ska du ha. Jag känner mig inte speciellt styrd av marknaden men just när det här projektet poppade upp i tankarna försökte jag först skjuta det ifrån mig. För att jag tänkte att mitt ”vanliga måleri” är det som jag borde satsa på. Nu gör jag båda.

 9. Sara säger:

  Jag håller med de andra, man målar ju inte för att passa in i speciella ramar eller för att tillfredsställa någon annan. Visst är det kul att få uppskattning för det man gör, men man ska inte anpassa sig själv för en speciell mall/marknad. Då är det bättre att försöka hitta mallen/marknaden som passar en själv. Bra att du följer din intuition vad gäller konsten!

 10. Titti säger:

  Tack. Jag tycker att man ska vara genuin men faktum är att konstnärer ska leva också.

 11. Sara säger:

  Ja, det är klart! För egen del tycker jag dock att det känns skönast med en fast inkomst (om än låg) från annat håll än konsten, så att jag kan fokusera på det jag verkligen vill. Fast det är klart: att vara kreativ hela dagarna även om det inte är på exakt det sätt man vill, kan säkert vara roligare än att bara skapa ett begränsat antal timmar i veckan.

 12. Titti säger:

  Jag förstår. Det är ingen enkel fråga och det finns många olika sätt att försöka lösa det på. Generellt tycker jag inte att man ska se konstnärer som några isolerade öar. Någon slags relation till marknaden måste vi ha (att man får ekonomiskt stöd och/eller säljer sin konst). Har man inte det så kanske konsten mer är en hobby. Och helt ok är det. Det jag ville säga i den här bloggposten var endast att jag tänkte mig för inför det här vildhästprojektet. Förstod att det skulle ta mycket tid. Tänkte DÅ att det kanske inte skulle vara så gångbart på marknaden. Kom ju ändå fram till att göra det. Jag har aldrig anpassat måleriet efter marknaden men jag vet ju att den finns där. Tycker om dina tänkvärda kommentarer, Sara. Ha det bra.

 13. hans westlund säger:

  talade med en kvinna i går som inte kunde måla för att hon tänkte för mycket och för länge. det blev för allvarligt. jag tror på att göra tvärsom. tänka mindre och bara måla. man kan tänka efteråt. och även finna allvaret då, om man vill. man kan även finna humorn.

 14. Titti säger:

  Håller med när det gäller enskilda målningar och enskilda målningar kan exempelvis växa till projekt av sig självt när man ser på dem i efterhand. Med vildhästarna var det annorlunda. Jag fick idén och visste vad jag ville göra ett bra tag innan jag kunde göra det. Förstod att projektet skulle ta över 1 1/2 år från idé till utställning. Minst. Då krävdes att jag tänkte till. I alla fall fungerade jag så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.