Att titta och tittas på

På mitt bord ligger Situation Stockholm och MOMAS kalender för maj/juni.

Jag tittar på dem och de ser ut att titta tillbaka.

De får mig att tänka:

Som konstnär (och människa) är man ingen isolerad varelse. Man finns i ett sammanhang. Något slags sammanhang som ger en ens referensramar. Sedan må sammanhanget vara litet eller stort. Som man önskar att det skulle vara eller inte. Och i det där individuella sammanhanget är man mer eller mindre aktiv. Man väljer sitt sätt att kommunicera. Söker upp eller väntar att andra ska komma till en. Bidrar eller begär. Delar.

Precis som med Situation Stockholm och kalendern döljer sig mycket bakom ett omslag, en avatar eller ett första personligt intryck. Riktiga människor, livsöden och individuella konstuttryck.

För oss att välja bland beroende på vilket sammanhang vi söker.

Var vill vi titta och tittas på?

IMG_6369

Publicerat i Förhållningssätt, Insikter | 8 Kommentarer

8 Responses to Att titta och tittas på

 1. Big säger:

  Situation Sthlm har jag läst några gånger men vad innehåller kalendern från MOMA? På vilket sätt skiljer sig den från de kalendrar vi har hemma?

 2. Titti säger:

  Nee, det är ingen kalender så, utan deras PROGRAM för maj/juni. Jag skrev kalender i morse, ja… Tack för kommentaren.

 3. Jossan säger:

  Stuation Stockholm köper jag alltid när jag är i Stockholm! Jag håller med om att texter, bilder och låtar ofta kan ha en betydligt djupare mening än vad man kanske tror vid första anblicken. Sen kan den komma att betyda något helt annat för folk som ser, hör och läser det. Spännande tankar!

 4. Hans Westlund säger:

  Det är ju så skönt att man har ett val där. Man kan välja att vara eller inte vara.. kontaktsökande, tillgänglig, vänskaplig, social, lära av andra eller hjälpa andra.. Oftast göra jag bägge delarna, men ibland vill jag bara vara ifred. Då är det skönt att bo nära naturen. Där finns tystnaden.

 5. Titti säger:

  Jossan: tack för din kommentar. Jag köper också gärna Situation Stockholm. Av flera skäl. Både för att stöda verksamheten och för att jag tycker om att läsa den.

 6. Titti säger:

  Hans: Jag håller med dig i det du säger & Naturen är nog det jag saknar mest här i Stockholm. Den om något får en att se ett sammanhang. Sedan ger mig kontakterna med andra oerhört mycket också. Tur att det inte finns något motsatsförhållande där emellan.

 7. Sara säger:

  Det var en intressant frågeställning, nästan lite underlag för filosofisk/psykologisk diskussion. Var vi vill titta är inte alltid var vi faktiskt tittar, och likaså gäller var vi hamnar i blickfånget hos andra. Man kan även ställa sig frågan ”hur pass långt kan vi göra ett aktivt val i dessa punkter?”. En del sitter undermedvetet, en del vanemässigt, och en del styrs av andra faktorer.

 8. Titti säger:

  Jag kunde inte ha sagt det bättre än så själv. Du förtydligar min tanke, Sara. Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.