Titelns betydelse för en målning

Vad är det man vill säga med sitt verk? Målningen är klar och kanske har den ett budskap, kanske inte. Men titeln? Detta svåra att hitta en titel som hjälper ge målningen den betydelse man önskar ge den. En upplevelse för betraktaren att traska in i. Vill man med val av titel skapa tydlighet kring vad målningen föreställer och vad betraktaren borde se? Eller öppnar man med valet av titel upp för betraktarens egen tolkning av bilden? Eller vill man kanske ge en form av gåta för betraktaren att lösa – en provokation, en ekvation, en konflikt?

Som konstnär kan man förhålla sig till titlar på många olika sätt.

Man kan göra det enkelt för sig och strunta i dem. Det finns konstnärer som tycker att titlarna stör och att det bara är målningen i sig som ska tala.

Själv undviker jag detta alternativ. Jag undviker också (idag) att benämna allt för vad det är – låta husmotiv blir "Hus" Ett landskap bli "ett landskap" och en blå kvadrat bli "Blå kvadrat".

Det är svårt med titlar men jag eftersträvar att titeln ska tillföra en dimension till målningen som inte skulle finnas där utan den. Jag kan vägleda åt något håll men det ska finnas utrymme att fundera och tolka. En kvinna på en pall kan få titeln "Efter festen" och en husbild kan få heta "Hans hus den vintern".

De gånger jag blir riktigt nöjd är när titeln låter bli att ge svar och mer blir en slags fråga för oss alla att grunna över.

En av de bloggar jag regelbundet följer och kommenterar är Hans Westlunds. Jag har ett stort utbyte av det. För ett tag sedan kom vi att kommentera just titlar och det "samtalet" ledde till uppföljande inlägg i bådas bloggar. Läs vad Hans skrev i ämnet TITLAR i måndags.

Det skulle vara intressant att höra fler synpunkter i ämnet.

Hur går dina tankar kring titelns betydelse för en målning?

IMG_5872

Publicerat i Konst, Måleri, Processen att skapa | 26 Kommentarer

26 Responses to Titelns betydelse för en målning

 1. Hans Westlund säger:

  Gillar dina tankar och ska nog engagera mig ännu mera hädanefter i mina titlar. De ska bli poesi.

 2. Sara säger:

  För min del är det ytterst sällan som titeln finns med redan vid första penseldraget (förutom med exempelvis ”Utopia”-serien). Oftast kommer titeln till mig under arbetets gång, och känns helt enkelt rätt. Vid några fåtal tillfällen har verket fått vara odöpt till dess att namnet dykt upp, på ett eller annat sätt. Några av mina målningar har inga titlar, vilket beror på att de inte känns ”färdiga”, trots att de avslutades för många år sedan. Antagligen behöver de några korrigeringar för att bli helt kompletta.

  Jag ser titelgivandet lite som att ge ett namn till ett nyfött barn – bara för att barnet ska ha ett namn kan man inte nöja sig med något som känns fel. Då är det bättre att säga ”Lillen/Lillan” ett tag och vänta tills man bestämt sig för ett namn som faktiskt passar.

 3. Mirja Penna säger:

  Först ursäkta min dåligt svenska.Jag målar inte själv,men tycker se vackra tavlor.Till din frågan,titeln kan säga mycket om man tänker för example Mona-Lisa.Alla i världen vet vilken tavla man talar om.Själv tycker jag om titlarna såsom just”Efter festen” för så får tittare tänka själv hur var festen,vad hände där ,var den trevligt o.s.v.Och här i Kimitoön,Finland, såg jag målningar som var med dikter och de var fint för en människa som jag för jag försöker skriva diktar (och älskar läsa de.)Också titlar som berättar någonting om stämningen av konstnären när han eller hon har målat tavlan,är inttresanta.Hoppas,du kunde förstå lite av det här .Jag är ju finsktspårkig som modersmål så där är säkert grammatik feler.Trevligt vårfortsättning med många inspirationer! Hälsar Mirja Penna

 4. Titti säger:

  Hans: Vi är nog inne på samma spår. Jag tycker att jag bemödar mig en hel del om titlarna men dialogen med dig och Lotta har fått mig att tänka till. Tror att jag kommer att arbeta med dem lite annorlunda framöver.

 5. Titti säger:

  Sara: Du är klok som alltid och du beskriver på ett bra sätt hur den egna processen går till när man arbetar med verk och titlar. Jag håller med om att det inte är speciellt givande att ge namn bara för att det ska vara ett namn. Det är väl då man hamnar i det självklara eller konstruerade. Tack!

 6. Titti säger:

  Mirja: Det där med språket gör inget och tack för att du kommenterar! Det går bra att förstå dig. Så sant vilken genomslagskraft vissa titlar kan få, så som med ditt exempel Mona-Lisa. Ha det gott. Jag reser till Finland i morgon.

 7. Eva säger:

  Intressant diskussion! Har just kommenterat samma ämne i Hans Westlunds blogg.

 8. Titti säger:

  Tack, Eva. Jag kollade vad du hade skrivit där och jag håller med. Bra uttryckt.

 9. Mimmi säger:

  En arbetstitel av något slag finns oftast med från början hos mig. Den anger stämningen i bilden. Men sen i efterhand ändras arbetstiteln något eftersom den sällan passar lika bra längre (bilden ändras ju vartefter man jobbar på den) eller för att arbetstiteln efter att ha använts en del inte ligger lika bra i mun längre. Viktig är den i alla fall även om ”Utan titel” funkar på en del.

 10. Titti säger:

  Mimmi: Vettiga synpunkter. Man kan nog tjata ut titlar också.

 11. Els-Maj säger:

  Som betraktare och tavel-/konstnjutare så gillar jag att det finns en titel men den får gärna lämna utrymme för min egen fantasi. Jag gillar dina titlar Titti och ser fram emot kommande….

 12. Titti säger:

  Tack, Els-Maj. Det har varit lärorikt att tänka till så här kring titlarna. Jag ser riktigt fram emot att arbeta med nya titlar nu.

 13. Har lämnat några tankar kring titulering i min blogg. De tycks dyka upp överallt. http://www.nathaliewinberg.com/?cat=1
  (eller direkt: http://www.nathaliewinberg.com/?p=213)

 14. Marianne Grape säger:

  Det är jättekul med titlar som får en att undra. Och det värsta som finns är Utan titel. Så fantasilöst. Passar absolut inte ihop med kreativitet.

 15. Titti säger:

  Nathalie: vi är några bloggande konstnärer som fört en dialog om titlar och det ledde till att vi ville fördjupa oss i de resonemangen och göra inlägg i bloggarna. Det har varit givande.

 16. Titti säger:

  Marianne: Tack. Ja, visst är det intressant när man får fundera lite!

 17. Ja jag läste det hos Hans tror jag, det fick mig att tänka kring det också. Ta upp tråden som jag haft ett tag. Jag måste göra något av konstaterandet att det är något att jobba på bara. Detaljen om Picassos ändrade titel fick mig att läsa era inlägg igen och fundera ett varv till. Tack för det!

 18. Titti säger:

  Ja, Hans skrev om det i måndags. Och det finns en del att fundera på. Tack till dig.

 19. Elin säger:

  Jag har funderat över titlar en del på sistone eftersom en köpare för ett tag sedan förklarade för mig att hon minsann tänkte döpa om min tavla till något helt annat. Jag kunde naturligtvis inte hindra henne från det, men det störde mig lite. Jag lägger ner mycket tankekraft på att fundera ut rätt titel – och så ändrade hon den… Det ville jag nog helst inte veta.

 20. Titti säger:

  Förstår det! Måste ändå vara ett ovanligt undantag som du var med om. Kanske handlade det inte så mycket om din titel egentligen.

 21. En fråga till alla kloka; får man kalla sina bilder t.ex låttitlar eller citat ur sångtexter, eller är de skyddade på något sätt?

 22. Titti säger:

  Bra fråga, Lotta. Någon som VET?

 23. Eftersom man får ta ett visst antal takter ur musik utan att det stör upphovsrätt, vilket antagligen också gäller text (mycket går inte att skydda, vedertagna uttryck etc.) så borde det gå bra. Tvivlar att man måste betala något för användandet. Immaterialrätt är ganska klurigt.

 24. Titti säger:

  Ja, det är klurigt. Vedertagna uttryck kan man inte skydda men vad jag förstår så kan man ändå skydda somt. Jag avstår från att försöka ge något svar. Du har gjort det bättre, Nathalie. Tack. VET någon mer – kommentera gärna.

 25. Maria Kastengren säger:

  Spännande diskussion! Jag hamnar ibland i det dilemmat att jag vill visa en målning där titeln ”inte sitter än”, så hellre än att krysta fram en titel så presenterar jag målningen med Utan titel. Trist. Något bättre förslag?
  Detta slog mig när jag läste din tråd här Titti, kanske ni diskuterat det i andra bloggar, jag har inte följt upp alla trådar. Tar det när tid kommer.

 26. Titti säger:

  Hej Maria, det finns ju inget rätt svar man jag skulle nog göra precis som du med titeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.