Att driva hästar

Nu är det ungefär två månader tills jag ska till västra USA och cowboysa mig igen. Förutom att researcha för mitt vildhästprojekt inom måleriet reser jag dit för att leva ranchliv och driva hästar. Och nu är det är hög tid att intensifiera träningen för att fixa det krävande programmet i sadeln! Jag behöver god kondition och många ridtimmar med mig i bagaget.

Allt emellanåt får jag frågor om detta med att driva hästar. Hur det går till, hur snabbt man rider, hur man får hästarna att följa och så vidare.

Man talar dels om att gather horses och dels om att drive horses. Det första är att hitta hästarna och att få dem samman. Det andra att förflytta dem från en plats till en annan. Att leta upp och förflytta hästar på en ranchs ägor tillhör vardagssysslorna. Det går oftast undan och kräver god improvisationsförmåga. Stora horse drives (ofta med flera hundra hästar) ordnas vår och höst då hästarna ska förflyttas mellan vinterförvaring och sommarbete. Man eftersträvar lugn och kontroll i hjorden genom att vara många cowboys med bestämda uppgifter, men mycket oväntat kan hända, som alltid när man har med hästar att göra.

Här kommer ett filmklipp som visar vad det går ut på att driva hästar. Framför allt om hur hästarna beter sig i sammanhanget. Följ med till Montana en stund!

Publicerat i Hästar, Projekt, Western, cowboys & indianer | 6 Kommentarer

6 Responses to Att driva hästar

 1. Big säger:

  Hur lång tid tar en horse drive? Hur många timmar tar det? Hur många timmar om dagen måste man kunna rida för att fixa det?

 2. Titti säger:

  Stora horse-drives tar ofta 4-7 dagar men det varierar. Det är sträckan från A till B som avgör men väder mm kan också påverka tiden. Ja, och om hästarna följer enligt plan eller vill något annat. Jag har drivit upp till 5 dagar. Korta drives kan vara minst lika rafflande och roliga. Att hitta hästarna, få dem med sig och sedan ta sig till ranchen, exempelvis, slår vilken western-rulle som helst. Man behöver klara långa dagar på hästryggen, våga rida fort och agera/lösa problem när så krävs.

 3. Nathalie säger:

  Jättekul att du la till mig på twitter och att jag därigenom hittade din sajt!

 4. Titti säger:

  Hej, jag såg ju att du var konstnär och vi är inte så många svenska konstnärer som är aktiva på twitter så det är roligt med den kontakten.

 5. Kerstin säger:

  Wow, förstår att det måste vara otroligt häftigt att vara med på

 6. Titti säger:

  Ja. I mitt tycke är det häftigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.