Vad är det för dans?

För några dagar sedan använde jag dans för att försöka beskriva en typ av måleri för en vän. Det var något enkelt som skillnaden mellan humppa och modern dans. Liknelsen fungerade som ett startskott och vi stannade kvar i dansens värld under en lång stund. Vi fördjupade oss och tog ut svängarna. Fick många skratt och faktiskt några insikter också.

Efter att ha släppt fantasin fri och ägnat oss åt allmänt kategoriserande kom vi efter ett tag in på vårt eget måleri.

Om det egna måleriet var en dans – vad skulle det då vara för dans? Är man bra på att dansa sin dans? Var har man sina styrkor och vad skulle man kunna utveckla? Hur är det med takten? Rörligheten, uttrycksfullheten? Hur skulle man VILJA dansa? Hur dansar man idag? Har man en utvecklad individuell stil eller släpper man loss i stunden och förlitar sig på ett gammalt rörelsemönster? Eller fegar man och viftar lite med armarna bara? Gör man något tillrättalagt & förväntat eller vågar man dansa sitt bästa?

Jag kan både känna och förstå mitt måleri lite bättre efter vårt samtal. Hur det har varit, var jag befinner mig nu och vart jag är på väg. Och en sak är säker. Jag måste satsa mer på träning för att kunna dansa som jag vill.

2003-0042

   Min dans, 2003

Publicerat i Förhållningssätt, Insikter, Måleri | 8 Kommentarer

8 Responses to Vad är det för dans?

 1. Lena säger:

  Hejsan! Vilken ”mitt-i-prick” liknelse mellan dans – måleri! Jag kan varken dansa eller måla! Ha en bra fortsatt dag!

 2. Erik säger:

  Ja, den var bra. Det blir mest att ösa på med luftgitarr för mig. Säger väl en del?

 3. Titti säger:

  Hej båda! Ja, jag tyckte faktiskt att det var givande att koppla in bilderna av dans. Det blev lätt att förstå utan att använda en massa ord.

 4. Titti säger:

  Förresten… Det har tyvärr varit problem med e-mailservern och jag vet att det finns kommentar/er som inte nått mig för godkännande. De har dessvärre gått förlorade. Beklagar och hoppas att det kommit felmeddelande. Nu ska det fungera igen.

 5. Jag gillar liknelsen!
  Kan du inte bara berätta vilken dans DU dansar. Jag blir så nyfiken;).

 6. Titti säger:

  Själv eller med någon annan. Eller både och. Till Ring Them Bells av Bob Dylan. Det blev ganska uppenbart att jag kunde vara bättre tränad för det. Nu går det mycket på känsla. Men dansar på och far runt gör jag med energi och inlevelse.

 7. Jag ser det! Jag antar att det är som med allt annat: ju mer man dansar desto mer kan man dansa…eller måla;)

 8. Titti säger:

  Så sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.