Spår och Picasso

Kiasma kollade jag in samlingsutställningen PÅ RÄTT SPÅR.

Utställningen visar människan, naturen och kulturen med hjälp av olika slags spår och märken. Dessa spår finns överallt. Medvetet eller omedvetet lämnar vi avtryck efter oss. Och vi ser dem omkring oss, uppenbara eller dolda. Utställningen har tre teman: klotter, streckkod och avtryck. Totalt visas 122 verk av 51 konstnärer. Nedan ett av dem: Jani Leinonens inramade tiggarskylt.

IMG_3760

En liten tur i Kiasma-byggnaden överlag kan du ta här:

 

Jag gick vidare till Ateneum där den ambitiösa Picasso-utställningen är inne på sin sista vers. Den förlängda visningstiden avslutas nämligen den 28 januari. Här kan man se några hundra verk från olika perioder av Picassos konstnärskap. Det är målningar, skisser, grafik, fotografier och skulptur. Picasso tillhör inte mina favoritkonstnärer men det är mycket intressant och lärorikt att se alla verk såhär i kronologisk ordning. Och ja, han är en av konsthistoriens stora och han var en mästare på det ofullbordade måleriet.

Bäst tyckte jag om en studie som han gjorde 1907 för Flickorna i Avignon.

Här följer en allmän introduktion till Ateneum:

 

So, so. Efter detta träffade jag två av mina kära kusiner, åt sen lunch och fick sällskap bort mot galleriet där jag skulle ha ett möte.

Publicerat i Konst, Konstnärer, Utställningar | 4 Kommentarer

4 Responses to Spår och Picasso

 1. Lasse säger:

  Har du några planer för egen del som rör Helsingfors / Finland?

 2. Titti säger:

  Om du menar konstnärligt så ja, definitivt. Om vi talar om livet, definitivt då också. Jag kommer ju från Finland. Det är min lott att röra mig mellan länderna och jag är glad att det är så.

 3. Kiasma är ju en så vacker byggnad. Jag hade glömt det. Utställningarna ser också spännande ut.
  Fick du inspiration till ditt eget arbete av något där?

 4. Titti säger:

  Ja, det var givande. Bara tanken på alla spår som finns… Sedan Picasso. Jag inspirerades av hans sätt att sluta måla när det var bra istället för när det var ”färdigt”. Det gav lite mod faktiskt. Att våga ställa ner penseln mitt i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Titti Hammarling

Titti Hammarling

Mobile: +46 70 521 46 81 E-mail: titti@hammarlingconsulting.com
Producerad av 6ft5 & Krokedil.